גידול וטיפול בכרכנים

לפני שקונים נחש יש לדעת מספר דברים חשובים כמו: איך לבחור איך לטפל, כללים בהאכלה מחלות ועוד
Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
Email

בחירת הנחש

1. משש את הנחש ובדוק את חיוניותו בין ידיך. זן זה נחשב לזן של נחשים חזקים ופעילים, וכשאין זה כך אין לרכשם.
2. בחר חיה עם משקל גוף טוב. הימנע מנחשים רזים ומנחשים שניתן למשש את העצמות דרך העור שלהם.
3. בדוק עירנות- נחש בריא אמור להיות מעוניין בסביבתו ואף ינסה לברוח מבין ידיך.
4. חפש עיוותים וצלקות- חפש שקעים, בליטות וכד'. צלקות אמנם אינן מהוות סיכון בריאותי, אך הן מעידות על כך שהנחש טופל שלא כיאות.
5. חפש נוכחות טפילים על עורו של הנחש. נראים כמו חרוזים קטנים ושחורים שזוחלים עליו.
6. חפש סימנים לאינפקציות בפה ובדרכי הנשימה- ליחה בועתית או קרום מגעיל המכסה את החניכיים. אסור שתהיה נפיחות או כתמים על החניכיים.
7. בדוק את הגחון- "פתחי האוורור" צריכים להיות נקיים וללא קרומים כתמים ולכלוך. הבטן צריכה להיות חלקה וגמישה.
8. בדוק את העיניים- שלא יהיו שקועות, עכורות ושיהיו בגודל שווה.
תמיד עדיף לקנות נחש שאוכל כבר לבד. אחרת עלול להיווצר מצב בו תוכרח לבצע האכלה בכוח.
אם הנחש הוא כבר בוגר- ברר את גילו ולאחר מכן החזק אותו בין ידיך- אם הוא חזק מדי או אלים מדי- אל תקנה אותו (בנחשים בקיעים אין את הבעיה הזו- אם הם יותר מדי חזקים זה לא מעיד על נחש בעייתי, רק על העובדה שהנחש לחוץ ומפוחד).
לנחשי כרכן יש את הנטייה להראות בצורתם המיטבית בין השנים הראשונה והשנייה לחייהם. אם הנחש הוא יותר מבוגר מזה, צבעיו, סביר להניח, יתקדרו יותר, והדפוס על גבו ילך ויעלם.

גידול הנחש

מנע בריחות! נחשים אלו הם חכמים במיוחד, ותמיד ינסו לברוח. התקן מכסה לאקווריום שלך, שיהיה יציב ומסיבי.

גודל האקווריום- לפחות 2/3 מגודל הנחש לכל כיוון (אורךXרוחבXגובה).

המצע בכלוב- נייר עיתון, שבבי עץ אורן, או חתיכות קלקר לאריזה הם מתאימים מאוד, וקלים לניקוי. יש לוודא שהמצע תמיד יהיה יבש.

מים- בניגוד לנחשים אחרים- כרכנים לא אוהבים להשתכשך במי השתייה שלהם, ולכן קערה קטנה תספיק בהחלט.

אביזרים לכלוב- כדאי לספק מקומות טיפוס ומחבוא רבים: קופסאות ריקות והפוכות עם פתחי גישה גדולים, ענף רחב וגדול… אם לא יהיה לנחש איפה להתחבא, הוא עלול להתחפר בתוך המצע. ולכן כדאי לספק מקומות מחבוא שיהיו קלים לניקוי ולהזזה, ושיהיו תמיד יבשים.

טמפ'- יש לשמור במשך היום על טמפ' של כ 27-32 מעלות. בתקופת הקיץ- השמש בד"כ מספקת את כל החום הדרוש. יש לספק לנחש מקום בו יוכל לשכב בשמש ולנמנם (BASKING). בכל מקרה, תמיד עדיף לחמם את הכלוב באמצעים מלאכותיים. יש לספק פינות חמות וקרות: נחשים אוהבים לנדוד בין מקומות קרים לחמים-וע"י כך מווסתים את טמפ' הגוף שלהם. לכן יש לארגן את האקוואריום כך, שיהיו בו "פינות חמות" ו "פינות קרות". (זאת ניתן להשיג על ידי תאורה חזקה של "הפינה החמה" ואוורור מרובה של "הפינה הקרה".)
כדאי להתחשב בעובדה שבחורף הזן הזה אוהב לשהות בטמפ' קרות במיוחד, ולכן כדאי להציב את האקווריום בחדק שבו לא נמצאים אנשים (ובכך ניתן לקרר את החדר גם בחורף).
ניתן לנטר את טמפ' הטרריום בצורה הטובה ביותר על ידי שימוש במוצרי חברת T-Rex האמריקאית הנחשבים למוצרים אמינים ומצוינים.

החזקת הנחש- זן זה נחשב לזן רגוע יחסית. לרוב לא ינשכו, ישתוללו או ישתינו עליך, ובכך יקשו על ההחזקה בהם. יש להחזיק את הנחש ביציבות, אך אסור לאחוז בו חזק מדי. הם עשויים לנסות ולברוח. במקרה כזה אין לתפוס אותם ולמנוע בריחה- הם עלולים לנשוך אותך. יש להחזיק בחוזקה שיש בה בכדי להאט אך לא לעצור את תנועת הנחש.
נחש לחוץ יהיה נשכן- כרכנים בד"כ אינם נשכנים. הסימן הראשון למצוקה הוא נענוע בזנב בדומה לנחש עכסן. הראש יונמך והגוף יימתח לתנועת נשיכה. כל דבר אשר ינוע במהירות ובפתאומיות לפני הנחש באותה עת יוכש מיד. עם זאת, נשיכה של נחש כזה היא אינה רצינית- שיניו חדות אמנם, אך הן קצרות וללסתותיו אין כוח של ממש.

גידול בקבוצות- נחשי כרכן ניתן לגדל בבודדים או בקבוצות קטנות. גידול בקבוצות בד"כ לא מהווה בעיה, אך יש לשים לב בעונת הייחום שלא יהיו קרבות בין הזכרים. כמובן שבשעת ההאכלה יש להפריד ביניהם , למניעת מלחמה על המזון, ובכך למנוע מהנחשים הקטנים יותר לאכול.

כשמוסיפים נחש חדש לאוסף, יש לשים אותו בהסגר של כשבוע, וזאת על מנת לבדוק שאין לו מחלות או טפילים שעלולים להדביק את יתר הנחשים.

למניעת נחש לחוץ ועצבני- ספק לו מקומות מסתור מרובים, אל תעשה תנועות חדות או עצבניות לפניו, ואל תתגרה בו. כשאתה רוצה לאחוז בו, הושט את ידיך בעדינות ובאיטיות

והנח לו "להריח" אותך באמצעות הלשון. יש להרגיל את הנחש לריח שלך. עדיף לשטוף את הידיים לפני (וכמובן גם אחרי) כל טיפול בנחש- אם לידיך יהיה ריח של מזון הוא ינסה לאכול אותך ( ותקבל נשיכה לא נעימה). נהג בזהירות יתירה בנחשים שהרגע אכלו- הם עלולים להקיא.

נחשים אלו הם מאוד חכמים, ועלולים לברוח בכל שניה לכל מקום- לכן כשאתה מנקה את הכלוב- אל תשאיר את הנחש בכיור לדוג'- כי הוא עלול לזחול לתוך הביוב ולהעלם! כך גם מתחת לרהיטים כבדים או בכל מיני גומחות. מה שיש לעשות ברגע שאתה רואה נחש שמנסה לברוח לכזה " חור שחור"- תפוס בזנבו אך אל תמשוך אותו החוצה! אחוז בזנב בחוזקה ואל תרפה. בסופו של דבר הנחש יוותר, ויזחל החוצה.

האכלה

לכרכנים בוגרים- ניתן לתת עכברים בוגרים ללא כל חשש. אם הנחש שלך הוא חלש- עדיף להרוג קודם את העכבר. אין צורך בתוספות תזונתיות- רק יש לוודא כי העכבר הואכל באוכל בריא.
אם ברצונך לתת לטאות או יצורים אחרים בעלי לסתות חזקות- עדיף להמית אותם קודם לכן, בכדי שלא ינשכו או יזיקו לכרכן שלך, שכפי שכבר צוין לסתותיו אינן חזקות.

אם מאכילים עכברים חיים עדיף שלא להשאיר את העכבר עם הנחש לבד, ולהמתין עד שהנחש יהרוג אותו.

ניתן להאכיל בעכברים קפואים- אך יש להקפיד ולהפשיר אותם לחלוטין לפני ההאכלה.

בזמן ההאכלה ולאחריה יש לספק חום מספיק בכלוב- זה עוזר לעיכול של הנחשים. יש תמיד להפריד בין הנחשים בזמן ההאכלה.

בהאכלת נחשים בקיעים, יש להניח אותם במקום קטן עם הטרף, כדי שיוכלו להבחין בו במהירות.

יש להתחיל במנות קטנות מאוד למניעת הקאות. ברגע שהנחש אוכל את הארוחות ואינו מקיא או גורם לבעיות אחרות- ניתן להגדיל במעט את המנות הניתנות.

עדיף להאכיל בקיעים רק לאחר ההשלה הראשונה. הם בד"כ יתחילו לאכול כחודש לאחר הבקיעה. יש לספק מים טריים ולהסיר כל מזון שלא נאכל.

מומלץ לרסס מעט את הטרף בתרסיס Bio-Vite ו Bio-Vite + , על מנת להעשיר את מזונו של הנחש בויטמינים. ניתן להשיג תערובות וויטמינים שונות מתוצרת מעולה, אך ורק בבית-החיות.

מחלות ובעיות

טפילים: פנימיים וחיצוניים.

פנימיים: סימנים: חוסר תיאבון, אובדן משקל גדילה מואטת או חוסר גדילה, התייבשות, אפטיות.

נחש שמופיעים אצלו הסימנים האלו חייב להילקח מיידית לוטרינר. לוידוא חששות אלו יש לתת דגימת צואה לוטרינר המתמחה בזוחלים.

טפילים חיצוניים: סימנים: בליטות אפורות או חומות מעידות על קרציות. אין לתלוש את הקרציות ישירות מעור הנחש. שימוש בספריי פירתרין ייבש את הקרציות, ולאחר הריסוס ניתן להוציא אותן בעזרת פינצטה דקה. חרוזים אדומים או שחורים שזוחלים על עורו של הנחש מעידים על פרעושים. יש להשתמש גם כאן בספריי פירתרין, ולאחר מכן לעשות לנחש אמבטיה במים חמימים. חובה למנוע מגע עם העיניים!

אפשרות נוספת הינה ספריי Bio-Mite , מתוצרת חברת T-Rex האמריקאית. זהו ספריי יעיל ביותר לטיפול בפרעושים וטפילים אחרים, וניתן להשיג אותו בלעדית בבית-החיות.

פגיעות בפה (MOUTHROT): מחלה זו היא למעשה ריקבון של ריריות הפה והחניכיים. יש לגשת מיד לוטרינר, למניעת החרפת המצב. סימנים: הופעת מעין "גבינה" על החניכיים.

אינפקציות נשימתיות: סימנים: ליחה בועתית, נשימה בפה פתוח, הקאות, הופעת קרומים על הקלואוקה. יש להעלות מיידית את הטמפ' בכלוב, ולהתייעץ בוטרינר.

בעיות עיכול: הסימנים כוללים: הקאות ,שלשולים מסריחים או בצבע מוזר, איבוד תיאבון, התייבשות,

אובדן משקל מהיר, חוסר מנוחה או תנומה. כל נחש שמגלה את הסימפטומים האלו חייב להילקח מיידית לוטרינר.

מוצרים קשורים

נכתב על ידי בן

נכתב על ידי בן

בן הוא כותב ותיק מהעיר חיפה שמתמחה בכתיבה על בעלי חיים. הוא למד ביולוגיה בתיכון ומאז התעניין מאוד בעולם החי. הוא התחיל לכתוב מאמרים על בעלי חיים בבלוג אישי בתחילת שנת 2000 ומאז פרסם מאמרים רבים. חובב גלישה, NBA והבעלים של סאני - גולדן רטריבר חייכני.

קטגוריות מובילות

עוד מאמרים בנושא

מכת חום ותשישות חום הם מצבים המסוכנים לרוב בעלי החיים.כלבים נמצאים בסיכון למכת חום כשהם נמצאים בטמפרטורות חמות

מוצרים פופולריים

המוצרים הנמכרים ביותר

סינון מוצרים

סנן לפי מותג
כל המותגים
סנן לפי מותג
משקל האריזה
בחרו...
משקל האריזה
סנן לפי גיל
כל שלבי החיים
סנן לפי גיל
סנן לפי טעם
כל הטעמים
סנן לפי טעם
סנן לפי גודל הגזע
כל הגדלים
סנן לפי גודל הגזע
חיה
בחרו...
חיה
תזונה מיוחדת
בחרו...
תזונה מיוחדת
גודל מיטה / מזרן
בחרו...
גודל מיטה / מזרן
סוג החול
בחרו...
סוג החול
צבע
בחרו...
צבע
נפח
בחרו...
נפח
אבחנה רפואית
בחרו...
אבחנה רפואית
טווח משקל
כל המשקלים
טווח משקל
דילוג לתוכן