הכר את הנחש: נחש מלך הר דוראנגו

נחש ייחודי, בעל צבעים יפהפיים ובעל דוגמת גב עשירה. הוא עדין מאוד, נח ושקט, אינו נושך איטי וחביב בבגרותו. נחש יוקרתי, לאניני טעם, אך מומלץ למגדלים מנוסים בלבד עקב בעיות אכילה. הכירו את נחש מלך הר דוראנגו
Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
Email

תפוצה ואזור מחייה

הנחש חי באזור הר דוראנגו המדברי במקסיקו ולכן נקרא על שם האזור.

מראה וגודל

הנחש קטן יחסית, רק לעיתים רחוקות מגיע לאורך של מטר.

צבעי הגב נעים בין אפור-ירקרק לבז' עם כתמים אדומים דקים וצפופים לאורך כל הגב. הכתמים האדומים מתוחמים בשחור ולפעמים השחור בולע את האדום או מתוחם בהילה לבנה דקה. לפעמים ישנו כתם שמחבר בין הצוואר לראש.

מזון

כשהנחש בוקע, הוא אוכל וולדות עכבר בני יום-יומיים. ככל שגדל, האוכל משתנה ודוראנגו בוגר יכול לאכול עכברים בוגרים או ולדות חולדה בגודל עכבר. אין להאכיל בעכברים מהטבע. לא רצוי להחזיק את הנחש בידיים אחרי שהוא אוכל עד לאחר סיום העיכול.
 

רבים מנחשי מלך דוראנגו די בעיתיים, הם אוכלים לעיתים רחוקות ובאופן לא סדיר. לקראת החורף, דוראנגו יכול להפסיק לאכול וידרוש תרדמת חורף, שאחרי ישוב להרגלי האכילה שלו. יש גם כאלו שמפסיקים לאכול כשבוע לפני  ההתנשלות עד להורדת הנשל. יש נחשים שמסכימים לאכול בזמן נשל, אבל זה לא רצוי.
 

נחש צעיר יש להאכיל הרבה כדי לספק את הצורך במזון למען גדילתו. אמנם אפשר להאכיל את הנחש "כמה שהוא מבקש" בתקופת הגדילה, אך חשוב להקפיד שהמזון יהיה בגודל מתאים כדי שהוא לא יפגע או ייחנק.
נחש בוגר אינו צריך יותר מידי מזון, חוץ מלפני תרדמת החורף. בתקופה זו רצוי  לפטם אותו לפני הכנסתו לתרדמה (פרט למקרים חריגים או אחרי הריון).
 

כמובן שהנחש צריך כלי מים טריים לשתייה, ואם אפשר גם לרחצה. יש להחליף מים כל 3 ימים או לאחר זיהומם.
 

חשוב ללמוד את האופי וההתנהגות של הנחש. לשם כך, אפשר לנהל טבלה שתעקוב אחרי זמני אכילה, התנשלות ותרדמה, ואפילו מתי עשה את צרכיו.
 

בית גידול

כשהנחש קטן מאוד ניתן לשכנו בכלי פלסטיק המשמש לאכסון מזון, כמובן לאחר יצירת פתחי אוורור. לאחר שדוראנגו יגדל, רצוי להעבירו למקום גדול יותר בו הוא יוכל להסתובב ו"לחלץ עצמות". אקווריום או טרריום באורך 50-60 ס"מ, גובה 30-40 ס"מ ורוחב 25-30 ס"מ יספיק בהחלט. הנחש צריך אקווריום בו יוכל לשבת גם בפינה הקרה וגם החמה (כשמחממים עם כרית חשמלית). בקרקעית ניתן לשים מצעים שונים: שטיח גינה סנטתי, חצץ שמיועד לכך, נסורת (יש לסנן אותה מהאבקה לפני השימוש), ניר סופג או ניר טואלט. ניתן להוסיף לעיצוב אבן או גזע יפים, לפי הטעם.
 

מסתור
 

תמיד ניתן לשפר את הרגשת הנחש על ידי מקום מסתור. כל מקום חשוך ומוסתר אליו יוכל הנחש להיכנס הוא טוב: עציצים הפוכים עם פתח כניסה, קופסת קרטון, בתי מסתור מעוצבים מחנות לחיות מחמד. נקודת המסתור יכולה להיות בדיוק בין החלק החם לקר, אך ניתן לעשות שתי נקודת מסתור בכל חלק כך שהנחש ירגש בנוח בכל מקום בכלי הגידול. מחסור במקום מסתור עלול לגרום לבעיות אכילה.
 

טמפרטורה
 

בקיץ אם מספיק חם בכלוב (25-30 מעלות) אין צורך בחימום נוסף. בחורף ניתן לחמם בעזרת כרית חימום חשמלית רבע מהאקווריום, הרחק מקערית המים.

רצוי לשים בית מחסה.

בחורף, כשמחממים, הטמפרטורה צריכה להיות 25-30 מעלות צלזיוס. אם חם מדי, הנחש עלול לפלוט את המזון. אך גם כשקר הוא עלול לפלוט את המזון ואף חמור מכך, ללא חימום מתאים פעולת העיכול נעשית איטית יותר, כך שהטרף עלול להירקב בבטן הנחש ולגרום לנזקים קטלניים.

תרדמה
 

משך התרדמה המומלצת לדוראנגו הוא 3-4 חודשים. ניתן להכניס את הנחש לתרדמה בחודשים דצמבר-ינואר. את סיום התרדמה קובעים לפי זמן התחלתה. התרדמה מתבצעת בטמפרטורה של 10-15 מעלות צלזיוס.
 

הכנה לתרדמה
 

  • יש להכין את הנחש לתרדמה בעזרת האכלה אינטנסיבית, שיצבור מאגרי שומן לקראתה. לרוב לנחש בריא ושמנמן יהיה עמוד שדרה ששקוע יחסית.
  • לפני התרדמה, משאירים את הנחש לשבועיים עם כרית החימום או מקור החום שלו כדי לסיים פעילות עיכול בצורה מסודרת ויסודית.
  • לאחר השבועיים מעבירים את הנחש לטמפרטורת החדר, ללא חימום.
  • לאחר 1-3 ימים מעבירים את הנחש לטמפרטורה הרצויה לתרדמה.

חשוב להקפיד שלא להכניס לתרדמה נחש חולה או נושא טפילים, תולעים, אמבות או כשהוא עדיין לא סיים לעכל את מזונות מחשש לריקבון המזון בבטנו ומהפסקת פעולת העיכול.
 

הוצאה מתרדמה

כשמוציאים את הנחש מטמפרטורת התרדמה חוזרים על התהליך בצורה הפוכה: מעבירים את הנחש ל-1-3 ימים לטמפרטורת החדר ואז לאקווריום מחומם. כמו כן, גם האכלת הנחש לאחר התרדמה תעשה בהדרגה: מתחילים במזון קטן וככה כל האכלה מגדילים אותו עד שחוזרים לגודל הרצוי.

רבייה

הזיווגים מתבצעים באפריל, מאי ואפילו בתחילת יוני.
נקבת הדוראנגו יכולה להטיל בסביבות 12 ביצים, אותם מדגירים בטמפרטורה קבועה של 28 מעלות צלזיוס, תוך שמירה על לחות גבוהה וטיפול כללי כמקובל בהדגרות מסוג זה.

מאת: איתי מוסקוביץ

נכתב על ידי בן

נכתב על ידי בן

בן הוא כותב ותיק מהעיר חיפה שמתמחה בכתיבה על בעלי חיים. הוא למד ביולוגיה בתיכון ומאז התעניין מאוד בעולם החי. הוא התחיל לכתוב מאמרים על בעלי חיים בבלוג אישי בתחילת שנת 2000 ומאז פרסם מאמרים רבים. חובב גלישה, NBA והבעלים של סאני - גולדן רטריבר חייכני.

מוצרים מובילים

עוד מאמרים בנושא

מוצרים פופולריים

המוצרים הנמכרים ביותר

סינון מוצרים

סנן לפי מותג
כל המותגים
סנן לפי מותג
משקל האריזה
בחרו...
משקל האריזה
סנן לפי גיל
כל שלבי החיים
סנן לפי גיל
סנן לפי טעם
כל הטעמים
סנן לפי טעם
סנן לפי גודל הגזע
כל הגדלים
סנן לפי גודל הגזע
חיה
בחרו...
חיה
תזונה מיוחדת
בחרו...
תזונה מיוחדת
גודל מיטה / מזרן
בחרו...
גודל מיטה / מזרן
סוג החול
בחרו...
סוג החול
צבע
בחרו...
צבע
נפח
בחרו...
נפח
אבחנה רפואית
בחרו...
אבחנה רפואית
טווח משקל
כל המשקלים
טווח משקל
דילוג לתוכן