צריכים להיות מוכנים: עזרה ראשונה לבעלי חיים

היכרות מוקדמת עם מצבי חירום יכולה לא פעם להוות את ההבדל בין חיים למוות הן אצל בני אדם והן אצל חיות המחמד. איך פועלים לאחר נשיכה, הרעלה או מכת חום - ד"ר יוני פרס מסביר
Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
Email


ההוראות בכתבה זו מטרתן היא לאפשר מתן טיפול ראשוני לבעל החיים. חשוב לזכור, המידע אינו בא כתחליף לבדיקה על ידי וטרינר, אלא רק בכדי לאפשר לכם להקטין את הסיבוכים העתידיים מן הפגיעה של בעל החיים ולעיתים לאפשר החלמה מהירה יותר.



היכרות מוקדמת עם מצבי חירום יכולה לא פעם להוות את ההבדל בין חיים למוות אצל חיות המחמד


מצבי חירום – הערכות מראש

במצבים בהם יש צורך להעניק עזרה ראשונה לבעל החיים חשוב לזכור כי בעל החיים אינו כתמול שלשום. כאשר כואב לו או שהוא מפוחד, התנהגותו צפויה להשתנות ומחתול נחמד או כלב חביב הוא יכול להפוך לחיה נשכנית ושורטת. לכן, במידת הצורך, מומלץ להשתמש במחסום, במגבת או בכפפות עבות בכדי להעביר את בעל החיים לכלוב נשיאה בו הוא מוגן ובמקביל אינו יכול לפגוע בכם.

חשוב לא להילחץ ולנסות להרגיע את בעל החיים במידת האפשר. אם בעל החיים מובל בשכיבה ואינו מסוגל לעמוד, מומלץ להניח אותו מעט באלכסון, כאשר הראש מוטה מטה בכדי להפחית אפשרות של חנק. רק במידה וידוע כי הפגיעה הינה בראש בלבד, מומלץ להטות את הראש מעט מעל הגוף בכדי לנסות להפחית בצקת מוחית.

זכרו, המטרה החשובה ביותר במתן עזרה ראשונה וטיפול רפואי היא "לא לגרום נזק", כך שאם אינכם בטוחים מה עליכם לעשות – התייעצו עם וטרינר. אין לנסות לטפל בתרופות הקיימות בבית. חלק גדול מן התרופות (כגון אקמול) רעיל ביותר לבעלי החיים.


פצעים, חתכים ודימומים שטחיים


פציעות מסוג זה נובעות בדרך כלל מפגיעה בשל חפצים חדים כגון מתכות או שברי זכוכית.

ניתן לנסות לעצור את הדימום על ידי לחץ ישיר של מספר דקות על האזור הפגוע, אפשר להשתמש בגזה יעודית או כל בד נקי זמין. לא מומלץ לנסות לחבוש עצמאית את האיבר הפגוע או להשתמש בחוסם עורקים, מחשש לפגיעה באספקת הדם לאיבר.

רק במידה ונראה דימום משמעותי שיכול לסכן חיים, מרגל או זנב, שאינו עוצר לאחר לחץ של מספר דקות, ניתן לקשור מעליו חסם עורקים או תחבושת לחץ. פעולה זו מונעת אספקת דם לאיבר ויכולה להביא למוות של הגפה או הזנב, ולכן יש לבצעה בחוסר ברירה בלבד ולהגיע במהירות לווטרינר.

פצעים שטחיים. ניתן לחטא במעט פולידין או נוזל חיטוי, בתנאי שניתן למנוע מבעל החיים ללקק את האזור. ככלל, יש למנוע מבעל החיים ללקק פצעים מחשש להחדרת חיידקים ופגיעה בהחלמת האזור.

תאונה או נפילה. במקרה ובעל החיים נפגע בתאונת דרכים או בנפילה מגובה יש להביאו מיד לווטרינר או לבית חולים וטרינרי, גם אם נראה שאלה רק פצעים שטחיים. במקרים אלו יכולים להיות דימומים פנימיים או פגיעות פנימיות שאותן יכול לאתר רק הווטרינר.


פצעי נשיכה


בדומה לפציעות "רגילות" יש לשמור על האזור נקי ולנסות לעצור דימומים אשר נראים לעין. חשוב לדעת כי במקרים רבים של נשיכות, ניתן לראות רק את החור בעור ולא את הפגיעות הפנימיות, ולכן חשוב להביא את בעל החיים לווטרינר לבדיקה מקיפה. כמו כן, פצעי נשיכה מזדהמים במהירות עקב חיידקים הנמצאים בפי בעל החיים, ולכן חשוב הטיפול האנטיביוטי.

נשיכה בבית החזה. במקרה חמור בו יש פצעים בחלל בית החזה, ניתן לשמוע לעיתים שאיבת אוויר בזמן שהכלב נושם. מקרה זה מהווה מצב חירום מאחר והצטברות האוויר בבית החזה תמנע מן הכלב לנפח את הריאות ולנשום כראוי. במצב זה ניתן להשתמש בתחבושת עם וזלין אשר מונחת ישירות על העור ויש להגיע מהר ככל האפשר לווטרינר.


הרעלות


במידה ובעל החיים אכל חומר הידוע או חשוד כרעל יש להגיע מיידית לווטרינר לגרימת הקאה. אם גרימת ההקאה מבוצעת עד שעות בודדות מהבליעה, קיים סיכוי להקטנה משמעותית של הרעלה. ניתן אמנם לגרום הקאה עם חומרים ביתיים, אך ישנה סכנה של שאיפת ההקאה לדרכי הנשימה והחמרת המצב ולכן פעולה זו לא מומלצת.

חשוב לדעת שיש חומרים ביתיים אשר יכולים לגרום להרעלה בבעלי חיים. שוקולד, שום, בצל, ענבים, צימוקים, חומרי ניקוי ותרופות שונות כגון אקמול הם רק חלק מהחומרים שמהווים סכנה לבריאותם.
במידה ובעל החיים מקיא בעצמו את החומר החשוד כרעל, מומלץ לאסוף את תוכן ההקאה (עם כפפות, בכדי למנוע פגיעה בכם) ולהביאו לווטרינר. אסיפת תוכן ההקאה יכולה לעזור בזיהוי הרעל ולאפשר טיפול מהיר יותר.


גוף זר בעין


במידה ועולה חשד כי קיים גוף זר בעינו של בעל החיים, ניתן בזהירות להפריד את העפעפיים באמצעות האגודל והאצבע המורה. במידה ונראה גוף זר, ניתן לנסות להוציאו בעדינות או לשטוף אותו החוצה בעזרת מים. אם הגוף נראה תקוע אין למשוך אותו – יש להגיע לווטרינר.

בכדי למנוע נזק נוסף חשוב שלא לאפשר לבעל החיים לחכך את עינו בקירות או לגרד אותה. במידת הצורך ניתן לאלתר קולר אליזבטני (קולר "אהיל") מקרטון או פלסטיק, אשר ימנע מהכלב לחכך את עינו או לחבוש את רגלי הכלב בגרביים מרופדים, עד להגעה לווטרינר.


במידה ועולה חשד כי קיים גוף זר בעינו של בעל החיים, ניתן להפריד בזהירות את העפעפיים ולבדוק


עוויתות


עוויתות הן פרכוסים או רעידות בלתי נשלטות בהן בדרך כלל בעל החיים נשכב על צידו ואינו בהכרה. לעיתים העוויתות ילוו בהשתנה או מתן צואה בלתי נשלטים בזמן ההתקף. עוויתות יכולות להיגרם מהרעלות שונות, טראומה, אפילפסיה מכת חום או מצבים מולדים.

במקרי פרכוסים יש להגיע בדחיפות לווטרינר מאחר ועווית מתמשכת פוגעת במוח ומסכנת את חיי בעל החיים. בזמן התקף לא ניתן לעזור לבעל החיים אלא חוץ מלמנוע ממנו לפגוע בעצמו (להרחיק חפצים חדים). עם כל הדאגה לבעל החיים, לא מומלץ לנסות לרסנו או לתפוס אותו, מחשש לפגיעה באדם המטפל.

ניתן להחשיך את האזור בו נמצא בעל החיים ולאפשר התאוששות קלה יותר מן ההתקף. במידה ואפשר, מומלץ למדוד את משך העווית ואת מרווח הזמן בין העוויתות. מידע זה יסייע רבות לווטרינר.


כוויות


במקרי כוויות קטנות בלבד, ניתן לנסות לשטוף את האזור במים קרירים ולנקותו (אין להניח קרח ישירות על העור). במידת הצורך, ניתן להשתמש במשחת סילברול. במקרי כוויות נרחבות יש להגיע לווטרינר.


הקאות


הקאות בבעלי חיים יכולות להיגרם מגורמים רבים החל מבליעת גופים זרים, מזון מקולקל, החלפת מזון, מחלות סיסטמיות, דלקות במערכת העיכול וגורמים רבים אחרים.

במידה ומדובר בהקאות בודדות ובעל החיים נראה ערני ובריא, ניתן לנסות למנוע ממנו מזון ומים למספר שעות ואז בהדרגה להתחיל בכמויות קטנות של מים ומזון קל עיכול (כגון אורז מבושל או קוטג').
במידה וההקאות אינן חוזרות, ניתן להחזיר את בעל החיים למזון הרגיל בהדרגה על פני יומיים. במקרה של הקאות מרובות בזמן קצר, יכול בעל החיים להתייבש ולכן לעיתים זקוק למתן נוזלים תוך ורידי או תת עורי. במקרי הקאות מרובות ללא הפסקה, בחשד לבליעת גוף זר או הקאות המלוות במצב כללי מידרדר של הכלב, יש להגיע לווטרינר לאבחון הגורם הראשוני של ההקאות.


שלשולים


כמו להקאות, גם לשלשולים גורמים רבים בבעלי חיים. במידה ומדובר בשלשול קל, חד פעמי שאינו דמי, בדרך כלל המצב חולף לבד ואינו מצריך טיפול. יש לעודד את הכלב לשתות בכדי למנוע התייבשות.

אין לנסות לטפל בתרופות ביתיות כמו אימודיום. שלשולים חמורים או דמיים דורשים טיפול וטרינרי ולעיתים טיפול בנוזלים למניעת התייבשות.


כלבים בעלי אף פחוס נוטים לסבול ממכות חום לאורך הקיץ


מכת חום


מצב זה נפוץ בעיקר בקיץ ובעיקר בבעלי חיים שמנים או בעלי אף פחוס (כגון בולדוגים או בוקסרים). הדבר יכול להתרחש גם בימים בהם בעל החיים היה בפעילות גופנית מוגברת מהרגיל.
בעל חיים שנפגע ממכת חום בדרך כלל ישכב על צידו ללא יכולת לעמוד ולעיתים אף יזיל רוק צמיגי או קצף מהפה.

בחשד למכת חום יש להעביר את בעל החיים למקום מוצל ולקררו באמצעות מים או מגבת רטובה (יש להשתמש במי ברז ולא מים קרים). ניתן גם למרוח אלכוהול על הבטן והגפיים (בתנאי שבעל החיים אינו מלקק אותו) ולהשתמש במאוורר להגברת האידוי. אם החיה בהכרה ניתן להציע לה מעט מים קרים לשתייה.

אין להשאיר את החיה ללא השגחה ויש להגיע מיידית לווטרינר להמשך טיפול מאחר וזהו מצב מסכן חיים אשר יכול להביא לקריסת מערכות הגוף.


הכשת נחש


במקרה זה אין לנסות למצוץ את הארס או לבצע חסימת עורקים. במרבית המקרים ההכשה היא באזור הפנים ואז הסכנה היא שהנפיחות הנגרמת מן ההכשה תגרום לחסימת דרכי הנשימה.

הטיפול העיקרי הוא הרגעת בעל החיים, מניעת פעילות מיותרת וקירור האזור במידת האפשר עד ההגעה לווטרינר.

 

נכתב על ידי בן

נכתב על ידי בן

בן הוא כותב ותיק מהעיר חיפה שמתמחה בכתיבה על בעלי חיים. הוא למד ביולוגיה בתיכון ומאז התעניין מאוד בעולם החי. הוא התחיל לכתוב מאמרים על בעלי חיים בבלוג אישי בתחילת שנת 2000 ומאז פרסם מאמרים רבים. חובב גלישה, NBA והבעלים של סאני - גולדן רטריבר חייכני.

מוצרים מובילים

עוד מאמרים בנושא

איזו ציפור מצריכה הכי פחות טיפול, איזו זקוקה לבן זוג ומהי הציפור המשעשעת ביותר?

מוצרים פופולריים

המוצרים הנמכרים ביותר

סינון מוצרים

סנן לפי מותג
כל המותגים
סנן לפי מותג
משקל האריזה
בחרו...
משקל האריזה
סנן לפי גיל
כל שלבי החיים
סנן לפי גיל
סנן לפי טעם
כל הטעמים
סנן לפי טעם
סנן לפי גודל הגזע
כל הגדלים
סנן לפי גודל הגזע
חיה
בחרו...
חיה
תזונה מיוחדת
בחרו...
תזונה מיוחדת
גודל מיטה / מזרן
בחרו...
גודל מיטה / מזרן
סוג החול
בחרו...
סוג החול
צבע
בחרו...
צבע
נפח
בחרו...
נפח
אבחנה רפואית
בחרו...
אבחנה רפואית
טווח משקל
כל המשקלים
טווח משקל
דילוג לתוכן