פורטל פטנט (Petnet) בית לאוהבי חיות. כלבים, חתולים, ציפורים ועוד...
פורטל פטנט (Petnet) בית לאוהבי חיות. כלבים, חתולים, ציפורים ועוד...

חפש בעלי מקצוע:

חפש

מגדלים גוזלים: משלב ההאכלה ועד הגמילה

בכתבה האחרונה סיכמה ענבל סרטר, מומחית לבעלי כנף את תנאי המחייה הראויים לגוזל הרך שבקע. מה הלאה? אוכלים ונגמלים. כתבה שנייה בסדרה





איך מאכלים גוזלים?

בשבועות הראשונים הגוזלים מתפתחים והופכים לתוכים או ציפורים של ממש, לכן חשוב מאוד להקפיד על תזונה מתאימה והאכלה נכונה. מומלץ להתייעץ עם וטרינר המתמחה בציפורים ותוכים, אך על אחת כמה וכמה אם מצאתם גוזל ואינכם בטוחים של מה הוא בדיוק. אבחון נכון של הסוג יעזור לכם בהאכלה מתאימה.
 

לא הזמן לחסוך בהוצאות - התאמת הדייסה לגוזל היא קריטית


מומלץ ורצוי להשתמש באבקה להכנת דייסת גוזלים המתאימה לסוג התוכי או הציפור שיש לכם. אין להשתמש בדייסת גוזלים המיועדת לתוכים גדולים בהאכלת תוכים קטנים ולהיפך - דייסת גוזלים של ציפורים קטנות איננה מהווה מזון מתאים לגוזל ארה למשל. ניתן להשתמש בדייסת גוזלים שאינה מתאימה במשך יום-יומיים עד שתשיגו דייסה מתאימה, אך זהו פתרון זמני לחלוטין שעדיף על הרעבת הגוזל.

יש ציפורים שעבורן יכול להתאים מזון כלבים או חתולים מרוככים במים, אך כמובן שעל מנת לדעת בוודאות האם זה מתאים לגוזל שברשותכם עליכם להתייעץ עם הווטרינר.

ניתן למצוא את כל הוטרינרים המובילים באינדקס וטרינרים של PETNET.

מומלץ להשקיע במזון איכותי ומוכר, שכן זוהי התקופה הקריטית ביותר בחיי התוכי - זמן הגדילה וההתפתחות  בה השרירים, העצמות, הנוצות נבנים לראשונה ועל כן תזונה מלאה, מאוזנת ואיכותית. 

חשוב לציין, אסור באיסור מוחלט להשתמש בתחליפי חלב או דייסת תינוקות רגילה של בני אדם. כמו שלא נאכיל תינוק אדם במזון לגורי חתולים- כך אין להאכיל חיה משום סוג שהוא בתחליפי מזון המיועדים לבני אדם.

באינדקס חנות חיות תוכלו למצוא את חנות החיות הקרובה אליכם ולהתייעץ לגבי רכישת מזון איכותי ומתאים.

ההאכלה עצמה – בהתאם למיומנות המגדל ולגודל הגוזל


ההאכלה עצמה תתבצע בשעות היום. האכלה בלילה עדיפה, הרי בטבע הציפורים ישנות בלילה ואינן מאכילות את הגוזלים. ההאכלה תתבצע מידי כמה שעות כאשר חשוב לוודא שהזפק מתרוקן בין האכלה להאכלה. כשהגוזלים צעירים מאוד המרווח בין זמני ההאכלה יהיה קצר (שעתיים – שלוש שעות), אך ככל שיתבגרו הגוזלים תדירות האכלה תרד וכמות המזון בכל ארוחה תגדל.

את הגוזלים ניתן להאכיל במגוון שיטות – בהתאם למיומנות המגדל ולגודל הגוזל. אפשר להאכיל באמצעות מזרק, כמובן ללא המחט או באמצעות טפטפת רכה. אפשרות נוספת היא לכופף כפית מטבח רגילה ולעשות ממנה מעין משפך שממנו תישפך הדייסה למקור. בכל מקרה, אין לנסות ולהגיע עם כלי ההאכלה עד לזפק, אז עלולים להיווצר קרעים בזפק שיביאו למות הגוזל.

הגוזל ידע לבלוע יפה מאוד גם אם רק תטפטפו את הדייסה לפיו או תניחו את פיית המזרק או הכפית בתוך המקור על הלשון.

נסיים להאכיל כשהזפק מנופח ומלא, אין צורך לחכות עד שהעור על הזפק ממש מתוח לחלוטין. אם תרגילו את עצמכם להאכיל את הגוזל עד קצה הקיבולת שלו, מספיקה פעם אחת בה תפספסו את הרגע המתאים ותגרמו לקרע בזפק, כלומר פשוטו כמשמעו הגוזל "יתפוצץ" מרוב אוכל.
 

איך מכינים את הדייסה לגוזלים?


את הדייסה יש להכין במים פושרים או רותחים וכמובן לקרר לפני ההאכלה. מומלץ לבדוק את מידת החום של הדיסה על גב היד או על השפתיים לפני שמאכילים את הגוזל בכדי להימנע מכוויות וממזון קר מידי במקרה ההפוך.

ניתן להכין מראש כוס עם מים רותחים לידכם בכל האכלה, כך אם הדייסה מתקררת (זה קורה בדר"כ כשיש כמה גוזלים) ניתן לטבול את המזרק עם הדייסה במים הרותחים למשך מס' שניות וכך לחמם אותה ואז אין צורך להכין כל פעם מחדש דייסה במים פושרים או חמים וגם לא לרוץ למיקרו-גל בין כל גוזל לגוזל.

לכל חברה יש טבלת הכנה משלה, אך היחס בין האבקה למים משתנה בין החברות השונות ונע בין 1:2 ל 1:4. בכל מקרה הדייסה צריכה להיות במרקם סמיך-בינוני ולא דלילה מידי, אבל גם לא גוש אחד דביק. יש לוודא שאין גושי אבקה מסתתרים (כמו שקורה לפעמים עם אבקת מרק)ף, אלא שהמרקם אחיד והדייסה מעורבבת היטב. 

אם נראה לכם שהזפק לא התרוקן או שהוא מתרוקן לאט מידי, ייתכן שהדייסה סמיכה מידי ותרצו לנסות לדלל אותה מעט. תוכלו גם להכין דייסה סמיכה יותר אם תצטרכו לצאת פעם מהבית למספר שעות - אז תכינו דייסה סמיכה במיוחד וכך תוכלו למשוך את ההאכלה הבאה. חשוב לזכור כי למרות שהטריק הזה נחמד להצלה חד פעמית של המצב אם נתקעים אי אפשר להפוך זאת להרגל. אסור להכין דייסות סמיכות מידי בכוונה על מנת להאכיל לעיתים רחוקות יותר. האכלה כזו איננה נכונה לגוזל.

 

גמילה לגוזלים – שלב אחר שלב:

 

לאחר מס' שבועות של דייסה הגוזל מוכן לגמילה ולאכילת מזון מוצק, זה הזמן לחשוף אותו למגוון רחב ככל שניתן של טעמים ופירות. כפי שציינתי כבר בהזדמנויות רבות, תוכים הם חיות של הרגלים ובתחום המזון במיוחד קשה להרגילם לדברים חדשים (תוכי שהורגל לגרעינים בלבד בזמן הגמילה יהיה קשה מאוד להרגיל למזון איכותי ומאוזן), לכן זהו הזמן להרגילם לאכול כופתיות, פירות וירקות בריאים.

חשוב לזכור שהגמילה היא תהליך ואיננה מתרחשת בבת אחת- יש להרגיל את הגוזל בהדרגתיות למזון המוצק ולפירות ולבצע את התהליך בשלבים. לכל מגדל יש שיטה משלו וטריקים משלו, אך הרעיון הכללי הוא אותו רעיון- מעבר איטי בשלבים.


צעד ראשון – נגמלים מהמזרק

אני באופן אישי מתחילה להרגיל אותם קודם כל לפעולת האכילה עצמה ללא מזרק - כלומר, לקראת הגמילה אני מטפטפת דייסה על האצבע או על היד ונותנת לגוזל לנסות ולאכול מכף ידי את הדייסה, כך שהוא מתרגל לאכול על ידי שימוש עצמאי במקור שלו ואינו תלוי עוד במזרק שאני מגישה לו ישירות לתוך המקור. 

הם בדרך כלל לומדים מהר מאוד מאחר ואכילה היא יכולת מולדת, לכן גם ישנם מגדלים שמעדיפים לדלג על שלב זה ואינם רואים בו הכרח. נכון שגם בלי חלק זה הגמילה יכולה להיות מוצלחת, אבל יש גם מגדלים שתומכים בו - כך שזה תלוי בכם אם תחליטו לעשות זאת או לא. 

צעד שני – מכירים מזון חדש בשתי שיטות

כעת יש להתחיל בהדרגה להכיר להם מזון חדש. ניתן לפורר כופתיות של תוכים או לרכך אותם במים (לא לרכך יותר מידי כדי שלא יגיעו למרקם של דייסה), לרסק זרעונים, לתת פירות רכים-בננות, אפרסק בשל, תפוח עץ חתוך קטן ופירות אחרים רכים וחתוכים לחתיכות קטנות גם מחיות גרבר בטעמי לפתן פירות או מנגו יכולים להיות רעיון טוב. 
גוזלים של תוכים גדולים כגון ארות, קאקדו וג'אקו ייהנו גם מתערובת הנבטה מונבטת- חומוס, שעועית, אפונה, עדשים וכו'. 

המטרה היא שהגוזל יתחיל לשחק עם הפירות והמזון החדש המוגש לו ויכיר אותם בהדרגתיות וכאן יש שתי אפשרויות- חלק מהמגדלים מגישים את המזון החדש בזמן ההאכלה עצמה במקום דייסה, כלומר כמה דקות ראשונות בכל האכלה הגוזל מקבל כופתיות מפוררות, פירות וכו' ואת הדייסה עצמה הוא מקבל כתוספת משלימה למנה על מנת שלא יישאר רעב- כך בכל האכלה הגוזל לומד לאט לאט לאכול אוכל אחר ובהדרגה כמות האוכל המוצק שהוא אוכל גדלה וכמות הדייסה קטנה עד שלבסוף הארוחה שלו מורכבת כולה רק מאוכל מוצק והגוזל גמול. 

ניתן גם לשלב בזמן ההאכלה בין הדייסה לאוכל, כלומר אם הגוזל אוכל שלושה מזרקים בכל ארוחה נגיש לו מהמזון החדש, לאחר זמן מה נאכיל אותו במזרק אחד ולפני המזרק הבא ניתן שוב מזון מוצק או אפילו בזמן האכלה במזרק נעשה הפסקות קטנות מידי פעם ונשלב חתיכת פרי או כופתית - כך ניתן פעם דייסה ופעם מזון והארוחה תהייה משולבת משניהם.

מניחים את המזון המוצק במדגרה

שיטה נוספת שאני באופן אישי מעדיפה היא להניח פשוט במדגרה עצמה את המזון המוצק על הנייר הסופג- חתיכות של פירות, כופתיות מרוככות, קצת לחם דגנים וכו'.
 
כשהמזון מונח באופן קבוע בהישג ידם, או ליתר דיוק בהישג מקורם- הם ינסו לשחק איתו, יזיזו אותו מצד לצד וינגסו בו מידי פעם. עם הזמן ובהדרגה הם יתחילו לאכול ממנו בעצמם כשיהיו רעבים ולא יהיו יותר תלויים בשעות ההאכלה שאנו קובעים, לכן יש יתרון גדול לכך שהמזון יהיה זמין להם תמיד. עדיין חשוב להמשיך ולהשלים את הארוחות בדייסה, אך בהדרגה נראה שבגלל שהם כבר אכלו מהאוכל החדש שלהם הם יהיו רעבים פחות ופחות וארוחות הדייסה יפחתו. לבסוף נוכל לראות שהם כבר אינם מתרגשים לקראת הדייסה ויעדיפו את האוכל המוצק שלהם.

אם בחרתם להשאיר מזון במדגרה יש לזכור להוציא את הירקות והפירות מדי שעתיים שלוש על מנת לשמור על טריותם- פירות מתחילים לתסוס אחריי שעתיים בערך. לעומת זאת ניתן להשאיר מקלות דבש במדגרה ולאפשר להם לנקר אותם בזמנם החופשי.

מים טריים מידי יום

מים ניתן לשים כלי מים קטן במדגרה עצמה שיהיה שם באופן קבוע- כמובן שיש להחליף את המים מדי יום ולוודא שיהיו טריים ונקיים תמיד. כמו כן יש לוודא שהכלי יציב והמים לא יכולים להישפך ממנו ולהרטיב אותם, וגם שהכלי קטן מספיק והם אינם עלולים לטבוע בתוכו.

 
אולי יעניין אותך:

בניית אתרים ושיווק דיגיטלי

בניית אתרים ושיווק דיגיטלי

כל צרכי הדיגיטל והאינטרנט של העסק שלך במקום אחד. החל משלב מיתוג העסק, עיצוב ופיתוח אתר, חנות אונליין, שיווק דיגיטלי ועד ליצירת רווחים!

קבלו הצעת שיווק דיגיטלי עסק שלכם »

פטבסט - החנות המשתלמת ביותר בישראל

פטבסט - החנות המשתלמת ביותר בישראל

מזון וציוד לחיות מחמד ב10% אחוז הנחה ומשלוחים חינם! בכפוף לתקנון

קבלו קופון עכשיו »