חושי הדגים

חושי הדגים – כיצד עובד תקשורת ראיה ותחושות מגע אצל דגים, לקריאת הכתבה המלאה כנסו לאתר פטנט, האתר המוביל לאוהבי חיות בישראל.
Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
Email

חוש, אינטליגנציה ותקשורת

הדג שלכם עובר את חיי היום יום עם שתי מטרות עיקריות: לאכול ולהימנע מלהיאכל ע"י אחרים. בעודו מונע ע"י שני האינסטינקטים הללו אשר תורמים להישרדותו, הדג שלכם מפעיל את כל החושים שלו על מנת להישמר ולהמשיך להתרבות.

באותו הזמן, הדג שלכם הינו יצור אשר חש רעב, כאב, ואיום, הופך לאגרסיבי כאשר רעב ונלחם על הטריטוריה שלו כאשר מרגיש מאוים. כמו כל חיית מחמד אחרת, הדג שלכם יכול לתקשר אתכם אם אתם יודעים כיצד לפרש נכון את אותותיו. כדי להבין יותר טוב את תפיסת התקשורת של הדגים ואת השפה שבה הם משתמשים כדי לתקשר אתכם, חשוב להבין כיצד הדג שלכם מתפקד וכיצד הוא פועל בסביבתו.

ראיה וראיית צבעים

עיני הדג רואות טוב למרחקים קצרים ומתפתחות בהתאם לסביבה שבה חי הדג – לדגים ליליים יש עיניים גדולות, דגי הנהרות הבוציים בעלי עיניים קטנות ומספר דגי מערות עיוורים לחלוטין. באקווריום מואר באופן יחסי, הדגים שלכם יהיו בעלי עיניים בגודל ממוצע.

מבחנים אשר נעשה בהם שימוש בכרטיסים צבעוניים, תמריצים ודופק הלב של הדגים הוכיחו כי כל הדגים מזהים צבעים במידת מה. בנוסף, דגים בעלי צבעים בולטים משתמשים בצבעם לשתי מטרות: להבריח טורפים או למשוך בני זוג. דוגמא מצוינת לכך הוא דג ה-Lion. זכרים של Guppies לדוגמא, יותר צבעוניים במידה ניכרת מאשר הנקבות. דגי Blennies וה- Thicklipped Gourami משנים צבע בשעת השרצה.

הדגים שלכם לא יכולים להתרגל במהירות לתנאי תאורה מגוונים, ולמספר זנים לוקח כשעה להתרגל לרמות תאורה חדשות. אם אתם מדליקים ומכבים את האורות באקווריום, עליכם לחכות מספר דקות עד שדגיכם יתרגלו לתאורה החדשה, ורק אז להאכילם.

תנודות חיוביות

הצליל נע כמעט פי חמש יותר מהר בתוך המים, ודגיכם "מצוידים" היטב כדי לאתר אותו. ללא אוזן פנימית וחיצונית כמו בעלי חיים אחרים, הדגים יכולים "לשמוע" צלילים לפי התנודות במים. לדג שלכם יש קו צדדי אשר נמצא בצדי גופו, נקבובי ומלא במים, אשר קולט הפרעות בתוך המים.לדוגמא, אם יש "השתוללות" האכלה בתוך האקווריום, הדג "ישמע" אותה דרך המים וימהר להצטרף לפעילות.
למעט הקו הצדדי, לדג שלכם בעל אוזן פנימית הנקראת otiolith , והיא מתפקדת בדומה לתוף באוזן אנושית. בדיוק כמו האוזן האנושית הפנימית, "אוזניו" של הדג שומרות על אוריינטציה ואיזון דרך הריסים אשר שולחים אותות למוח.

מכיוון שקירות האקווריום והמים משקפים את גלי הקול, רעש נורמלי הנובע מסביבתו של האקווריום, כגון שיחה בחדר, לא מספיק רועש כדי להיקלט ע"י הדג. בכל אופן, אם אתם מקישים על האקווריום או משפשפים את המכסה, אתם שולחים רעשים אל תוך המים, דבר העלול לגרום להלם או מתח נפשי רב אצל הדג.

תחושה של מגע

באופן מפתיע, הדגים בעלי חוש מישוש מאוד מפותח. דגי ה-Angelfish וה-Gourami משתמשים בסנפירי אגן הירכיים לא רק בתור אמצעי אזהרה כאשר העניין מגיע ליציאה ממקומות מחבוא, אלא גם כאמצעי מישוש בחיפוש אחרי מזון. זנים מסוימים, כמו ה-Blue Gourami יש בליטות הנמצאות קרוב לסנפירי החזה והם משתמשים בהם כדי להצהיר על דומיננטיות בעת עימות טריטוריאלי וגם כדי להתמצא טוב יותר בסביבתם. דגי ה-Catfish משתמשים בקרס שלהם כדי לחוש, לחפור בתוך בוץ ולטעום מזון.

ניצני טעם?

כן, לדגים אכן יש ניצני טעם, למרות העובדה שאין להם לשון. בהתאם לזן הדג, ניצני הטעם הללו יכולים להימצא כמעט בכל מקום בגוף. ניצני הטעם של דגי ה-Catfish מצויים על הקרס שלהם – כדי לגלות את הטעמים החזקים ביותר של המזון. הם מסתובבים עד שהקרס שלהם קולט את ה"ריח" ואז מתכוננים לטרוף את הטרף. ניצני הטעם של מספר דגים מצויים על העור. בזנים כמו ה-Goldfish ניצני הטעם מצויים בתוך הפה, והתחושה עוברת דרך עצב תועה אשר נמצא באונה, החלק הכי מפותח במוח הדג. כאשר הדג "טועם" משהו שאינו אכיל, הוא יורק אותו מיד.

גם הדגים מריחים?

אצל דגים, ה"ריח" מקושר לטעם, לעתים קשה מאוד להבדיל בין השניים. ניחוח הדג וחוש הריח שלו משמשים למעשה בתור אמצעי תקשורת בין קבוצות של דגים. ריחות מסוימים מופצים ע"י הדגים בתוך המים כדי לציין את מעמדם בתוך קבוצת דגים, ונקבה מפיצה ניחוח מסוים ליד הזכר כאשר ברצונה לשדר לו שהיא מוכנה להזדווג.

תקשורת ביניכם לבין הדג

רוב הזמן, התנהגות הדג שלכם יכולה להצביע בפניכם על בעיה באקווריום. לדוגמא, התנהגות אגרסיבית או תקיפת צמחים אצל דג אשר התנהגותו שקטה לרוב יכול להיות סימן לרעב או מתח. מספר דגים הופכים לטריטוריאליים כאשר הם מגיעים לבגרות, ותובעים ממך לעשות שינויים מתאימים באקווריום שלך.
אינטליגנציה בדג שלכם והיכולת שלו לתקשר אתכם הם תגובה לתמריצים בתוך סביבתו המוגבלת. לכן, אם אתם רוצים לשמור על דגים בריאים ושמחים, עליכם לבחון את התנהגותם ולהתערב בהתאם. זה עד כדי כך פשוט.

 

נכתב על ידי בן

נכתב על ידי בן

בן הוא כותב ותיק מהעיר חיפה שמתמחה בכתיבה על בעלי חיים. הוא למד ביולוגיה בתיכון ומאז התעניין מאוד בעולם החי. הוא התחיל לכתוב מאמרים על בעלי חיים בבלוג אישי בתחילת שנת 2000 ומאז פרסם מאמרים רבים. חובב גלישה, NBA והבעלים של סאני - גולדן רטריבר חייכני.

מוצרים מובילים

עוד מאמרים בנושא

מאסר על תנאי וקנס של 20 אלף ₪ לשני דייגים שדגו בניגוד לחוק בשמורת הטבע הימית שקמונה מול חופי חיפה

מוצרים פופולריים

המוצרים הנמכרים ביותר

סינון מוצרים

סנן לפי מותג
כל המותגים
סנן לפי מותג
משקל האריזה
בחרו...
משקל האריזה
סנן לפי גיל
כל שלבי החיים
סנן לפי גיל
סנן לפי טעם
כל הטעמים
סנן לפי טעם
סנן לפי גודל הגזע
כל הגדלים
סנן לפי גודל הגזע
חיה
בחרו...
חיה
תזונה מיוחדת
בחרו...
תזונה מיוחדת
גודל מיטה / מזרן
בחרו...
גודל מיטה / מזרן
סוג החול
בחרו...
סוג החול
צבע
בחרו...
צבע
נפח
בחרו...
נפח
אבחנה רפואית
בחרו...
אבחנה רפואית
טווח משקל
כל המשקלים
טווח משקל
דילוג לתוכן